Sezonul cald a sosit din nou, iar în situaţia creată de pandemie parcă devine şi mai importată existenţa unui spaţiu exterior amenajat pe lângă casă - ca de exemplu: o terasă, curte sau grădină – un loc în care să ne putem desfăşura o gamă cât mai largă de activităţi, alături de familie sau prieteni. Astfel, în rândurile următoare ne-am gândit să vă dăm câteva sfaturi în legătură cu montajul unor dale de pavaj potrivite pentru diferite contexte, cu atât mai mult cu cât aceste tipologii de produse se pot găsi şi achiziţiona din cataloagele Doris Baukraft.
Astfel, în imagini se pot observa modelele Arvore, Traverstone şi Orion, câteva dintre preferatele clienţilor noştri. Trebuie specificat că, în funcţie de soluţiile alese, acest tip de activitate se poate face relativ uşor atât în regie proprie, cât şi cu ajutorul unor specialişti.
Aşa cum am subliniat şi într-un alt articol, înainte de a ne apuca de o astfel de lucrare, prima întrebare ar trebui să fie: la ce va fi folosit spațiul acoperit de pavaj? Mai exact, la ce fel de tip de trafic va fi supus, deoarece tipul de circulație va fi cel va determina tipul de pavaj. Astfel, unele dale mai subțiri sunt destinate pavării curţilor care au doar trafic pietonal, rezidențial, iar dalele mai groase pot suporta un trafic pietonal intens sau chiar rularea unor maşini de tonaj mediu, de până la 7 tone.
După deciderea destinaţiei şi alegerea modelelor şi a formelor dorite, se face comanda pentru necesarul de material şi apoi se trece la execuţia montajului, care se poate împărţi în mai multe etape:
Etapa 1 este alcătuită din delimitarea suprafeţei şi pregătirea solului
Trasarea contururilor zonei de lucru se face în funcţie de măsurătorile făcute. Delimitarea suprafeţei pe care se va face montajul se poate face cu nişte ţăruşi şi sfoară. Tot în aceasta etapă se stabilesc şi cotele verticale, adică înălțimea până la care urmează să urce pavajul. Suprafața de montaj trebuie curăţată până la adâncimea necesară pentru realizarea cotei de înălțime a pavajului. Tot acum se vor stabili şi pozițiile bordurilor, pe care le puteţi marca tot cu ajutorul sforii. Etapa aceasta este foarte importantă, deoarece orice fel de teren nepregătit poate duce ulterior la denivelări sau dislocări de pavele. În primul rând, se sapă zona de lucru. Prin săpare se face şi verificarea pământului, caci acest lucru ne confirmă dacă solul este liber de lucruri precum rădăcini de copaci, bolovani ascunşi, ţevi îngropate etc. Prin săpare se stabilește, de asemenea, adâncimea pe care trebuie să o obţinem la final. O adâncime normală este între 25 şi 30 cm, dar ea poate să varieze în funcţie de modelul şi grosimea pavajului ales. Un alt factor importat este acela de a ne asigura că la săpare am prevăzut o pantă de min 1,5%, pentru ca apa să curgă departe de casă, de terasa acoperită, sau alte zone importante pe care le deserveşte aleea sau suprafaţa pavată.
Etapa 2 constă în aşezarea şi compactarea substratului
O soluţie relativ simplă este cea în care pavajul are nevoie doar de un pat de pietriș şi nisip, gros de aproximativ 20 cm, ca strat de suport. Toată suprafaţa trebuie compactată foarte bine. Acest lucru se poate realiza fie utilizând un compactor manual, dacă vorbim de zonă mai mică, ori folosind un compactor cu placă vibrantă. Şi acestea sunt relativ uşor de utilizat şi se pot închiria cu ziua de la diferite ateliere de scule. Astfel, prima dată se compactează primul strat de pietriș, apoi nisipul, iar după nivelarea nisipului trebuie să fim atenţi să nu mai călcăm pe acest strat nivelat. Dacă terenul este compactat suficient de bine şi obţinem o bază solidă, atunci pavajul va rămâne ferm în timp, şi se vor elimina o grămadă de probleme ulterioare. Şi la finalul acestei etape trebuie să ne asigurăm că am păstrat panta de min 1,5%, prevăzută la săparea fundaţiei, astfel ca apa să curgă departe zonele deservite de suprafeţele pavate.
Etapa 3 este compusă din montarea bordurilor şi a pavajului
După ce stratul de bază este finalizat, se pot monta şi bordurile, dacă aţi prevăzut şi aşa ceva în proiectul de pavare. Bordurile se vor aşeza pe o şapă umedă, iar pentru fixare şi aliniere trebuie să fie bătute uşor cu un ciocan de cauciuc. Alinierea lor perfectă, precum şi respectarea unui nivel stabilit, se pot face cu uşurinţă tot prin folosirea unor ţăruşi cu sfoară. Pentru montarea uşoară a pavajului se va începe munca dintr-un colţ al zonei, desfășurându-ne apoi pe lățimea suprafeței. Din nou, putem trasa sfoară pentru a ne asigura că menţinem o linie dreaptă. Plasarea pavajului se face cu grijă şi atenţie, pentru a da un finisaj solid. Trebuie să fiţi pregătiţi să tăiaţi anumite dale, ca să vă puteţi încadra în marginile prevăzute de proiect. Tăierea pieselor se poate face folosind un polizor cu lamă diamantată. Dacă marginile pavajului nu au avut prevăzute şi borduri, atunci pentru pavelele din marginile suprafeţei trebuie prevăzut un pat de beton, pentru fixare suplimentară. Doar în acest fel vă puteţi asigura că întregul pavaj rămâne ferm şi nu se deplasează, în ciuda lipsei bordurilor.
Etapa 4 este rostuirea pavajului şi ultima compactare
După ce toată suprafaţa planificată a fost pavată, puteţi trece la ultima etapă de lucru, şi anume rostuirea. Se va împrăştia nisip peste întreaga suprafaţă şi se va mătura cu atenţie în toate spaţiile dintre pavele, pentru a le umple. Profesioniştii din branşă mai numesc aceasta operaţiune şi colmatare. Întreaga suprafaţă trebuie compactată din nou, pentru a ne asigura că pavelele sunt bine fixate pe poziţie. Trebuie să reţineţi că această operațiune nu se poate face decât pe vreme uscată, altfel riscăm să cauzăm denivelarea suprafeţei sau chiar alunecarea pieselor de pavaj din margine.
După cum puteţi vedea, montarea unui pavaj nu este o operaţiune dificilă, atâta vreme cât respectaţi toţi paşii şi verificaţi în permanenţă corectitudinea măsurătorilor făcute înainte de începerea fiecărei etape. Iar pentru a vedea toate modelele disponibile de pavaje Doris Baukraft, va invităm să consultaţi şi să descărcați catalogul nostru de produse premium – link pagină.