Ardezia

Ardezia

Ardezia este o roca de origine sedimentara, formată din gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, întărită din cauza presiunii. Ardezia poate conține si cantități variabile de cuarț sau feldspat. Aceasta se gaseste in natura sub formă de roci care se desfac usor in foi si are de obicei o culoare opaca de albastru închis. Deoarece se poate desface ușor în plăci subțiri, in decursul istoriei a fost des utilizata ca material local pentru acoperirea caselor, pentru confecționarea unor plăci izolante sau chiar ca dale pentru pardoseli.


In cazul folosirii ca element pentru acoperis, ardezia este apreciata nu doar pentru rezistenta si inertia ei, cat pentru faptul ca absoarbe foarte putina apa (sub 0,4 %), ceea ce inseamna ca se va degrada foarte lent la ciclurile inghet/dezghet si nu se va pata in timp. Pentru comparatie, tigla ceramica absoarbe apa pana la aproape 12%, iar cea din beton – 6%. De asemenea, densitatea relativ mare (2,7 – 2,85 g/cm3) permite o buna izolare fonica, atat la zgomotul de impact pe care il absoarbe, cat si la cel transmis pe calea aerului. In plus, aceasta este un material care necesită doar o prelucrare minimă si este si acum folosită de către profesioniștii din domeniul construcțiilor pentru fumusetea si durabilitatea sa in timp. Se stie ca un acoperis acoperit cu ardezie este incredibil de durabil și poate dura chiar si câteva sute de ani, cu întreținere puțina sau chiar deloc.

Fiind o piatra naturala extrem de rezistenta, ardezia este potrivita unui proiect de casa cu influente traditionale sau clasice datorita aspectului sau patinat. Este rezistenta in timp si la intemperii, la foc si bineinteles la actiunea directa a soarelui, deci si foarte eficienta din punct de vedere energetic. Datorita cromaticii sale aceasta piatra va infrumuseta locuinta dumneavostra prin eleganta si rafinament. Simplitatea este o alta calitate pe care aceasta piatra naturala o are. Va recomandam utilizarea acestui produs in amenajari interioare si exterioare cu scop de izolare, dar si doar in scop decorativ.

Date

19 Iunie 2019

Tags

Creative